A hajtüszők és a hajhagymák egészsége a mindennapokban
A hajtüszők és a hajhagymák egészségét nagymértékben befolyásolják olyan belső tényezők, mint például a táplálkozás, a hormonális egyensúly, és az általános egészségi állapot, illetve külső faktorok, mint például az időjárás, vagy a hajápolási és hajformázó készítmények alkalmazása. De vajon mit fogyasszunk az egészséges hajhagymákért és hajért?
A táplálkozás szerepe a hajhagymák egészségének megőrzésében
A következőkben olyan vegyületekről és anyagokról olvashatunk, melyek támogatják a hajhagymák egészségét, ezáltal pedig segítik a hajnövekedést, gátolják a korai hajhullást, és egészségesebb megjelenést kölcsönöznek a hajunknak.
Fehérjék
A hajtüszők és a hajszálak főként keratinból állnak, amely egy kulcsfontosságú fehérje. A fehérjék megfelelő étrendi bevitele biztosítja a szervezet számára a szükséges építőelemeket a keratin előállításához. Ez támogatja a hajhagymák egészségét és a hajnövekedést is.
A fehérjék pótlásának módjairól a következőkben olvashatunk bővebben: A legkiválóbb növényi fehérjeforrások
Biotin
A B7-vitaminként is ismert biotin segít a keratin előállításában. Ez támogathatja a hajnövekedést a hajtüszők és a hajhagymák erősítésével, illetve ellenállóbbá teheti a hajat a töredezéssel szemben.
C-vitamin
A C-vitamin egy fontos antioxidáns, mely elengedhetetlen a kollagén szintéziséhez, amely segít megerősíteni a hajtüszőket, a hajhagymákat és a hajszálakat, valamint támogatja a tüszőket ellátó véredényeket is. A C-vitamin segít fenntartani az egészséges hajnövekedést, valamint megakadályozza a haj korai őszülését és öregedését is.
Hogyan érdemes pótolni a C-vitamint? Ebből a cikkből kiderül: A C-vitamin pótlásának leghatékonyabb módjai
Vas
A vas létfontosságú a vérben lévő hemoglobin előállításához, amely segít oxigént szállítani a sejtekhez, beleértve a hajhagymákat is. A vas segíti a hajnövekedést és megakadályozza a rendellenes hajhullást.
Íme néhány tipp a vas étrend-kiegészítők kiválasztásához: Vas vagy liposzómás vas? Melyiket válasszuk?
D-vitamin
A D-vitamin támogatja az új hajtüszők képződését, és segíthet “felébreszteni” a telogén, vagyis pihenő fázisban lévő hajtüszőket, valamint támogatja a hajhagymák egészségét is.
Ajánlott termék: Mannavita Manna-D
Omega-3 zsírsavak
Ezek az esszenciális zsírok támogatják a fejbőr sejtmembránjainak egészségét. Az omega-3 zsírsavak fogyasztásával biztosíthatjuk azokat az olajokat, amelyek hidratálják a fejbőrt és a hajat.
Bővebben az omega-3 zsírsavakról: Az omega-3 zsírsavak egészségvédő hatásai és legkiválóbb forrásai
Cink
A cink segít fenntartani a tüszők körüli olajmirigyek megfelelő működését, illetve szerepet játszik a DNS és az RNS előállításában is, amely szükséges a hajtüsző és a hajhagymák sejtjeinek normál osztódásához, ezáltal elősegítve a hajnövekedést.
Ajánlott termék a cink, és más létfontosságú ásványi anyagok, elektrolitok és nyomelemek pótlására: Mannavita ElektronyK+
Szelén
A szelén védi a hajhagymákat a környezeti és oxidatív stressztől azáltal, hogy segít a szervezetnek megszabadulni a szabad gyököktől. Antioxidáns tulajdonságai révén képes fenntartani a fejbőr egészségét és elősegíti az erőteljesebb és hatékonyabb hajnövekedést.
B3-vitamin
A niacin, vagyis a B3-vitamin javítja a vérkeringést a fejbőrben, ami több oxigént és tápanyagot juttat a hajtüszők sejtjeihez. Ez serkentheti a hajnövekedést és vastagabb hajszálakat eredményezhet.
A B-vitaminok pótlásáról bővebben: Természetes B-vitaminforrások vegánok, vegetáriánusok és húsevők számára
Kovasav
A kovasav hozzájárul a kollagén képződéséhez, alapvető a hajtüszők, hajhagymák és hajszálak egészségéhez, illetve fokozhatja a haj rugalmasságát és csökkentheti a hajtöredezést is.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK546248/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK470321/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK499948/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK532929/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK534794/
https://link.springer.com/10.1007/s13555
Fotó: Anna Tarazevich